Vinterdäck räddar liv

Lpuise från Berndtssons berättar om vinterdäck.

Vinterdäck räddar liv

Att köra vid halka. Snön ligger vit och vacker över åkrarna. På vägbanan gnistrar isfläckar, Vintern är här och med den det svira väglaget.

Smart körning vid halka

Att öka hastigheten från 30-50 km/h med 10 km/h innebär att du fördubblar din bromssträcka. Så att anpassa hastigheten till väglaget blir väldigt viktigt.

– Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december-31 mars, säger Louise på Berndtssons.

– Du FÅR använda dig av vinterdäck (friktionsdäck) året om även om det inte är det säkraste. Ett annat alternativ till vinterdäck är dubbdäck. Dessa är tillåtna under tidsperioden 1 oktober-15 april. Mellan perioden 16 april-30 september är det alltså förbjudet att använda dubbdäck om det inte är eller förväntas vara vinterväglag, säger Louise på Berndtssons.

Läs mer om vinterkörning här.

Om olyckan är framme, hur ska man tänka då?

– Om man inte kunnat undvika olyckan genom att anpassa hastighet, hålla avstånd till framförvarande fordon och olyckan ändå är framme ska man ju precis som annars försöka undvika frontalkrock och beroende på situation försöka minska skadorna så gott det går. Du ska också försöka göra undanmanöver för att undvika krock, bromsa så tidigt som det är möjligt för att försöka undvika att köra in i bilen framför med mera, säger Louise.