Fem tips inför din uppkörning

Uppkörning Ängelholm. Uppkörningen är slutpunkten för många månaders utbildning och övningskörning. En del genomför uppkörningen endast en gång i livet, en del gör den många gånger. Berndtssons Trafikskola ger här fem tips om hur du kan förbereda dig inför din uppkörning i Ängelholm.


Hur lång är en uppkörning?


En uppkörning är 45 minuter. Men då ingår lite försnack med att kolla legitimationen och du får även göra en säkerhetskontroll. Så man brukar får köra i cirka 30 min.En svart bil fotograferad snett ovanifrån. På motorhuven syns Berndtssons Trafikskolas symbol, ett grönt löv och hasttaggen klimatsmart. På sidan av bilen syns Berndtssons Trafikskolas logotyp.


Vad kostar en uppkörning?


800 kronor är avgiften till Trafikverket och 800 kr är avgiften till trafikskolan för lån av bil samt försäkring. 


Hur går en uppkörning till?


En inspektör kommer ut och presenterar sig, och du får visa legitimation. De går igenom vilka olika delar de kommer titta på, till exempel miljökörning och hur väl man följer trafikreglerna.
Efter det får man göra en del av en säkerhetskontroll. Man hinner inte gå igenom allt så de kanske ber dig att kontrollera vindrutetorkarna eller varningsblinkers och parkeringsljus.
Nu är det dags att börja köra. Inspektören kommer berätta vart du ska köra, antingen ber de dig följa skyltar eller så säger de höger och vänster. Råkar du göra ett fel under körningen eller något som inte känns så bra så försök släppa det och gå vidare. Det är lätt att man annars sitter och tänker på det där felet och då är man inte riktigt med i matchen vilket lätt leder till att man gör ett nytt fel, kanske till och med ett större fel. Inspektörerna kommer att bedöma helheten på din körning så det finns utrymme för att missa någon liten grej. Så fort ni kommer tillbaka till parkeringen på Trafikverket kommer du få reda på om din körning är godkänd eller inte.


Vad ska man tänka på inför sin uppkörning?


Att ha med sig sin legitimation. Se till att man har sovit ordentligt så man är extra taggad. Se till att du har övat ordentligt inför uppkörningen så du inte behöver bli extra nervös för någon del, till exempel att man känner sig trygg med att göra en påfart på motorväg och att backa runt hörn.


Hur får man en så bra upplevelse av uppkörningen som möjligt?


Det som många elever uppskattar med att gå på trafikskolan är att man får en uppvärmningslektion innan uppkörningen. Det betyder att man kör en sväng innan det är dags för uppkörningen. Då hinner man att testa eller kolla av sådant som man känner att man är lite orolig för. Man hinner även köra av sig en del nervositet så man kan känna sig lite extra lugn sen när det är dags. En annan grej som man kan göra är att prata med sin inspektör, berätta hur du fokuserar bäst. Är det när inspektören småpratar med dig eller är det han eller hon är tyst och bara ger dig vägdirektiv? Vill du ha radion på eller vill du att det ska vara helt tyst?Vit bil med Berndtssons trafikskolas logotyp på. Bilen är fotograferad snett uppifrån.